ПИВНА ОТРУТА

За останні роки в суспільстві сформувалось позитивне ставлення до пива, тому багато хто його навіть не вважає алкогольним напоєм. А дарма! Саме це робить його найбільш соціально небезпечним, адже через надмірну доступність і відносно низьку ціну молодь починає вживати його як напій, який втамовує спрагу. У чому ж полягає підступність «пива»? При систематичному вживанні цього напою у жінок залежність може виникнути вже через 6 місяців, у чоловіків, в середньому, через 6 років.

Різниця між пивом та горілкою не така вже й значна: один літр пива міцністю в 5 градусів є еквівалентом 50 г чистого алкоголю або 125 г горілки. За останні роки вміст алкоголю в пиві сягнув у деяких сортах 14%.

За своєю шкідливістю впливу на організм пиво може зрівнятися із самогоном, тому що в ньому, як і у самогоні, у повному обсязі зберігаються побічні продукти шумування. Це альдегіди, сивушні масла, метанол, ізопропіловий спирт, ефіри, нітразаміни та інші, не менш отруйні сполуки, вміст яких у пиві в десятки й сотні разів перевищує рівень їхньої припустимої концентрації в горілці, отриманій зі спирту вищої очистки. Вживання цієї отрути викликає зміни в усіх органах та системах організму.

Особливо це проявляється у відношенні головного мозку. Відомо, що мозок найсильніше схильний до токсичної дії алкоголю. Мозок людини складається з 15 мільярдів нервових клітин – нейронів, і кожна з них живиться з мікрокапілярів, діаметр якого можна порівняти з розмірами одного еритроцита, тобто дві або три клітини вже не здатні протиснутися через нього. Згустки крові, поява яких обумовлена споживанням алкоголю, закупорюють мікрокапіляри, позбавляючи тим самим нейрон харчування і кисню. Починається гіпоксія – кисневе голодування клітин мозку, через 7-9 хвилин нейрон безповоротно і назавжди гине. Стан збудження, ейфорію, яка виникає при прийомі спиртних напоїв, багато дослідників приписують все тій же гіпоксії головного мозку. Після кожного вживання алкоголю в головному мозку гинуть десятки тисяч нейронів, при вживанні 100 г горілки може загинути до 8000 клітин мозку. Мозок людини стає меншим в обсязі, на всій поверхні кори утворюються мікровиразки, мікрорубці і випадання структур.

Не менш руйнівним і шкідливим є вплив пива на серце або, як назвав його німецький лікар, професор Болінгер – баварське «пивне серце». Це виражається в розширенні порожнин серця, потовщенні його стінок, некрозах у серцевому м'язі, ін. Ці зміни пов'язані з наявністю у пиві кобальту, що застосовується як стабілізатор пивної піни. Вміст цього токсичного елемента в серцевому м'язі у тих, хто споживає пиво, набагато перевищує допустиму норму. Крім того, кобальт викликає запальні процеси в стравоході й шлунку.

Існують й інші фактори, що порушують роботу серця при пивному алкоголізмі. Насамперед це великі порції пива як рідини, що поглинають любителі пива за один день, а також насиченість пива вуглекислим газом. Потрапляючи в організм, пиво швидко переповнює кровоносні судини, що призводить до варикозного розширення вен і розширення границь серця. Це ще одна причина синдрому «пивного серця», а також синдрому «капронової панчохи», коли серце провисає, стає в'ялим і погано качає кров. Доведено також кореляцію між щоденним споживанням пива й підвищенням артеріального тиску.

Хміль який є одним з основних компонентів пива містить особливі стероїдоподібні речовини – фітоестрогени, які є рослинними аналогами жіночих статевих гормонів. В організмі здорової жінки на добу виробляється 0,3-0,7 мг естрогену. Дієва концентрація жіночого гормону в 1 літрі пива може досягати 0,15 мг у перерахунку на естроген. Цієї кількості досить для помітного впливу на гормональний статус людини. Саме тому чоловіки, які зловживають пінним напоєм, поступово стають схожими на жінок: з’являється відкладання жиру на стегнах, «пивний» живіт, розширюється таз, збільшуються груди (інколи спостерігається виділення молозива), поступово розвивається імпотенція, перероджуються тканини сім’яників. Вживання пива жінками призводить до розростання тканин матки та яєчників, збільшення секреції у фалопієвих трубах, порушення менструального циклу, стає сумнівною репродуктивна функція.

Якщо все вищезазначене ще остаточно не переконало Вас у небезпеці пива, додайте до цього списку збільшення ризику розвитку раку грудей на 30%, захворювань очей в 1,5 – 3 рази, схильність до алкоголізму Вашої майбутньої дитини і т. ін.

Отже: вибір за Вами!

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

 

Сектор з питань охорони здоров’я Управління соціального захисту населення Вознесенської міської ради

Дата: 14.08.2014 / Переглядів: 955 / Комментарії - 0 шт.

Iм'я -