Підтримка тривалого грудного вигодовування - запорука здоров’я та сталого розвитку

Грудне вигодовування є інтегрованою частиною наступних Цілей Сталого Розвитку:

  1. Безпечність продовольчих продуктів та харчування.
  2. Здоров’я, добробут та виживання.
  3. Навколишнє середовище та зміни клімату.
  4. Продуктивність праці, розширення прав та соціальний захист.
  5. Сталі партнерські стосунки та норми законодавства.

Тема тижня грудного вигодовування 2016 року наголошує, що грудне вигодовування - це ключовий елемент, який змушує подбати про важливість благополучного початку життя, про необхідність поважати один одного та піклуватись про світ, в якому ми живемо.

Материнське жіноче молоко, що створене природою в процесі еволюції, є ідеальним харчовим продуктом для дітей першого року життя. Зокрема, в доповіді Комітету експертів ВООЗ з питань охорони материнства і дитинства відзначено, що «природне вигодовування є найбільш прийнятний і економічно вигідний метод харчування дітей».

Природне вигодовування — це такий вид вигодовування, при якому дитина в першому півріччі життя отримує тільки жіноче молоко або жіноче молоко і докорм, кількість якого менша 1/5 необхідної добової кількості їжі.

Природне вигодовування немовлят має соціальні і біологічні переваги. Зокрема, соціальні переваги полягають в тому, що серед немовлят на природному вигодовуванні значно нижча смертність і захворюваність. Так, смертність дітей, що знаходяться на природному вигодовуванні, в 2-2,5 рази нижча, ніж серед дітей, які знаходяться на штучному або змішаному вигодовуванні.

Доведено, що діти, яких вигодовують материнським молоком, хворіють респіраторними інфекціями в 1,5 рази, іншими інфекційними захворюваннями — в 2,5 рази, а кишковими інфекціями — в 3 рази менше, ніж діти, яких вигодовують штучно. Якщо й виникає будь-яке захворювання, то воно перебігає значно легше і, як правило, без тяжких ускладнень.

За умови природного вигодовування діти значно рідше хворіють на гострі розлади функції шлунка (диспепсію та ентероколіт), хронічні розлади живлення організму: гіпотрофію, недокрів’я, авітамінози, до яких належить і рахіт, що виникає внаслідок недостачі в їжі, а значить і в організмі, ергокальциферолу (вітамін Д).

Важливо, що при природному вигодовуванні відсутня харчова алергія, оскільки білки жіночого молока не мають антигенних властивостей. Крім того, імунні фактори материнського молока, формуючи місцевий та загальний імунітет у дитини, немов би створюють ще й «лінію оборони» проти харчової алергії. Саме тому ексудативний діатез у разі природного вигодовування немовляти зустрічається значно рідше, ніж у випадках штучного вигодовування сумішами з коров’ячого молока. Слід відзначити, що казеїн та (3-лактоглобулін коров’ячого молока )високо антигенні і обумовлюють ризик виникнення алергозів.

Природне вигодовування впливає на психічний розвиток дитини, сприяє ранньому розвитку функцій аналізаторів, більш високій руховій активності та інтелектуальному розвитку. Антропометричні дані свідчать, що у дітей, які знаходяться на природному вигодовуванні, більш високий рівень фізичного та гармонійного розвитку.

Завдяки грудному вигодовуванню формується і зміцнюється здоров’я не тільки дитини, а й самої матері. Так, швидше перебудовується ендокринна система і скорочується матка у породіллі, а отже, менше буває ускладнень у післяпологовому періоді.

Годування дитини груддю запобігає в цей період настанню у жінки нової вагітності. Наукові спостереження свідчать, що у жінок, які тривалий час годували своїх дітей груддю, значно рідше розвиваються різні хвороби статевих органів і молочних залоз (наприклад, пухлини). Годування груддю позитивно впливає на психоемоційний стан матері, стимулює фізіологічну зрілість жінки.

Біологічні переваги природного вигодовування визначаються значно кращим кількісним і якісним складом жіночого молока, порівняно з коров’ячим, яке є основою для більшості штучних сумішей. Жіноче молоко містить значно більше незамінних амінокислот і поліненасичених жирних кислот, імунних факторів (імуноглобуліни, лімфоцити та ін.), біологічно активних речовин (гормони, простагландини та ін.), в оптимальній кількості і співвідношеннях — вітаміни та мінеральні речовини, має протеолітичну активність та деякі інші фактори, що забезпечують біологічні переваги природного вигодовування.

Але, незважаючи на очевидні переваги природного вигодовування, його поширеність і тривалість в більшості районів світу постійно зменшується. В нашій країні поширеність природного вигодовування складає 64,5% серед дітей першого року життя. Серед причин, що впливають на поширеність природного вигодовування, слід вказати на урбанізацію та індустріалізацію, роботу матері поза домом, наявність замінників жіночого молока, вплив торгівельної політики, реклами та засобів масової інформації.

У зв’язку з такою ситуацією медичні працівники проводять роз’яснювальну роботу про переваги природного вигодовування. Пропаганда природного вигодовування розширюється у всьому світі; розробляються заходи щодо стимуляції лактації та її тривалості, велика увага приділяється харчуванню під час вагітності та лактації.

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

 Сектор з питань охорони здоров’я УСЗН ВМР

Дата: 01.08.2016 / Переглядів: 808 / Комментарії - 0 шт.

Iм'я -