Категорія -> Охорона здоров'я -> Управління Держспоживслужби у Вознесенському районі
ОБЕРЕЖНО! ВИЯВЛЕНО НЕБЛАГОПОЛУЧНІ ПУНКТИ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ!
Відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівський області згідно результатів дослідження Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) пат матеріалу від однієї голови свині віком 6 місяців, що утримувалась в приватному господарстві село Хибалівка, Куликівського району, виявлено 30.06.2016 року ДНК-вірус африканської чуми свиней.
Відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області від 05.07.2016 року лабораторно підтверджено діагноз на африканську чуму свиней в ФГ «Джерело-Г», що знаходиться за адресою с. Лісове, Тальнівського району.
Відповідно до повідомлення Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, при обстеженні особистого підсобного господарства по розведенню та утриманню свиней ФОП «Бондаренко В.М.» м. Шостка, було виявлено загибель 3 голів свиней, згідно зі звітом ДНДІЛДВСЕ (м. Київ) про результати досліджень пат матеріалу від 15.07.2016 року підтверджено діагноз на африканську чуму свиней.
АЧС - висококонтагіозне захворювання домашніх і диких тварин. Вакцин для профілактики хвороби і медикаментів для лікування не існує. Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може зберігатися місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі.
Основним джерелом поширення інфекції є хворі тварини, що виділяють у навколишнє середовище вірус із секретами й екскретами. Тварини заражаються через предмети відходу, травний тракт із інфікованими кормами й водою, через дихальні шляхи й ушкоджену шкіру. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, домашні й дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів і воші), що були в контакті із хворими й загиблими свинями. Інкубаційний період захворювання залежить від кількості вірусу, що поступив до організму, стану тварини, важкість перебігу може тривати від 2 до 6 діб.
Власникам господарств та особистих підсобних господарств, у яких є свинопоголів’я, необхідно дотримувати ряд правил, виконання яких дозволить зберегти здоров’я тварини й уникнути економічних втрат.
- суворо дотримуватися ветеринарно-санітарних вимог;
- надавати поголів’я свиней для проведення ветслужбою вакцинацій (обов’язкове проведення вакцинацій проти класичної чуми свиней);
- утримувати поголів’я в закритому режимі (територія огороджена, наявність дезбар'єру при в’їзді та виїзді, дезкилимків при вході і виході у приміщення, побутові приміщення за типом санпропускнику, заборона надходження на територію сторонніх осіб, транспорту, бродячих собак, котів, тварин утримувати в приміщення, а не на вигульних двориках), не допускати вільного вигулу свиней на території населених пунктів, особливо в лісовій зоні;
- щодекадно обробляти свиней і приміщення для їхнього утримання від кровососущих комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу із гризунами;
- не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою, переміщення свиней проводити по ветеринарним документам;
- не використовувати не знешкоджені корми тваринного походження, особливо боєнські відходи в раціонах свиней (обов’язкове кип’ятіння харчових відходів в продовж 30 хвилин, які згодовувати свиням після охолодження);
- щоденний клінічний огляд свинопоголів’я господарств, про всі випадки захворювання свиней негайно повідомляти у державні ветеринарні установи по зонах обслуговування;
- не проводити вимушений забій тварин без обов’язкового ветеринарного огляду;
- не допускати завезення тварин і продуктів тваринного походження із неблагополучних територій.
У випадку підозри на захворювання та в разі загибелі свиней терміново повідомляти управління Держпродспоживслужби у Вознесенському районі за адресою м. Вознесенськ вул. Зої Космодем’янської 2, т. 4-01-00, 4-02-14, 4-46-43, 4-26-73.
Дата: 20.07.2016 / Переглядів: 831 / Комментарії - 0 шт.