ОСНОВИ ПРОФІЛАКТИКИ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

З метою застереження населення від захворювань на гострі кишкові інфекції у літній період рекомендуємо:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
  • НЕ допускати споживання продуктів та напоїв, у яких закінчився термін зберігання;
  • НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, ін.). Для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або з централізованих джерел водопостачання.
  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і кип’ячену воду.
  • При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну.
  • При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми - обдати кип’ятком.
  • У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні).
  • На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не пройшли достатню термічну обробку (паштети, м'ясні салати тощо), а також не брати продукти «про запас». Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання - піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати двох годин.
  • При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з травою, ґрунтом чи піском.
  • Перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету обов'язково мити руки з милом.
  • При організації відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не з’їла незнайомі ягоди чи продукти невизначеного походження.
  • Для купання та відпочинку обирати лише офіційно відкриті пляжі, дозволені місця для купання.
  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу. При тяжкому стані хворого негайно звернутися до лікаря.

Сектор з питань охорони здоров’я УСЗН ВМР

Дата: 21.06.2016 / Переглядів: 874 / Комментарії - 0 шт.

Iм'я -