Як уникнути харчових отруєнь на свята!

Зараз ми з Вами в очікуванні багатоденних вихідних, більшість з яких планується провести, відпочиваючи на природі, біля водойм, тощо. Для того, щоб святкування не призвело до будь-яких розладів травлення, харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватись основних простих правил:

1) оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину ( яйця, м’ясо, молочні продукти ) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;

2) придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;

3) купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання, вимагайте документи, що засвідчують якість та безпеку;

4) продукти, які швидко псуються ( варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти, тощо ) зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання;

5) використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових страв, сировину та готові страви зберігайте в холодильнику окремо;

6) при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;

7) не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел;

8) овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою;

9) дотримуйтесь правил особистої гігієни;

10) не зловживайте алкогольними напоями.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку допомогу». Не рекомендовано займатися самолікуванням.

Також необхідно пам’ятати, що після переходу від тривалого посту до вживання святкових страв є ризик виникнення ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, насамперед панкреатиту, холециститу. Тому слід дотримуватись принципу поступового переходу від вживання пісних страв до святкового меню.

Використання цих порад допоможе вам уникнути можливих харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій та загострень з боку шлунково-кишкового тракту.

З ПРИЙДЕШНІМИ СВЯТАМИ!

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Сектор з питань охорони здоров’я УСЗН ВМР

Дата: 28.04.2016 / Переглядів: 669 / Комментарії - 0 шт.

Iм'я -