ЯК ПІДВИЩИТИ ІМУНІТЕТ ВЗИМКУ

Після нетривалих січневих морозів стовпчик термометра почав підніматися все вище. Вже хочеться легше вдягнутися, зняти головний убір і рукавички. Але медики попереджують: за плюсової температури вірус грипу почувається вільніше. Чи можна якось убезпечити себе від хвороби? Лікарі пропонують уважніше ставитися в цей період до свого харчування і намагатися в такий спосіб підвищити свій імунітет.

В харчуванні мають бути представлені три групи продуктів.

1. Адаптогени, які допомагають організму пристосуватись до стресових ситуацій:

- зелений чай та чай мате: 2-3 чашки в день. Якщо ви не є любителем цього напою, його можна поєднати із чорним чаєм. Пити без цукру.

- пилок: 1 неповна чайна ложка суміші з медом (в пропорції 1:1) двічі в день.

2. Білкові продукти, необхідні для роботи імунної системи:

- яйце варене "нам'яко": 1-2 шт в день;

- кисломолочні напої: 1 склянка в день. Можна поєднати із замороженими ягодами малини, смородини, чорниці;

- супи на нежирному бульйоні. Закладати овочі - картоплю, капусту всіх сортів, моркву, гарбуз, селеру, в киплячу воду, варити під кришкою на слабкому вогні, в кінці додати зелень. Не засмажувати.

3. Прянощі. Вони подразнюють слизову оболонку носа, горла, стимулюють місцевий імунітет, багаті фітонцидами. Важливо не "переборщити":

- гвоздика: 1-2 квіточки додавати в чай, узвар, настій шипшини;

- цибуля: 1/4 невеликого розміру цибулини в день;

- часник: 2-3 зубці в день;

- хрін: традиційно поєднується з вареним буряком та лимонним соком;

- імбир:розмір з горошину на склянку окропу (зеленого чаю);

- куркума: 1 чайна ложка у всі страви протягом дня.

Також слід пам'ятати, що деякі продукти пригнічують імунітет і в ці дні краще від них відмовитися. Це стосується наступних продуктів:

- цукор: бактерії атакують імунні клітини і вони гірше справляються зі своєю роботою;

- смажена їжа: погіршує стан клітинних мембран, робить іх більш чутливими до інфекцій;

- алкоголь: погіршує детоксикаційну функцію печінки.

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Сектор з питань ОЗ УСЗН ВМР

Дата: 03.02.2016 / Переглядів: 712 / Комментарії - 0 шт.

Iм'я -