Дієтичне харчування – перший крок до управління цукровим діабетом

Людина повинна була б їсти те, що їй потрібно, вона ж їсть переважно те, що їй подобається.

Однак здоров'я вона збереже тільки тоді, коли їй подобається те, що їй потрібно.

Піку, давньогрецький лікар, 200 років до н.е.

 

За останні 10 років кількість нових випадків цукрового діабету значно перевищила прогнози експертів. У м. Вознесенськ показник поширеності збільшився на 5.4% - з 49.9 (6 місяців 2014року) до 52.6 (6 місяців 2015 року)на 1 тис. населення. У Вознесенському районні цей показник збільшився на 9.4% - з 29.8 (6 місяців 2014року) до 32.6(6 місяців 2015 року) на 1 тис. населення.

Дієта для людини, що живе з діабетом не є винятково переліком заборон і джерелом прикрощів із приводу своєї неповноцінності в порівнянні з іншими людьми. Дієта для діабетика є тими правилами, дотримуючи які можна із упевненістю розраховувати на успіх у контролі над таким серйозним захворюванням. Не тільки людям з діабетом, але і всім бажано обмежити вживання легко - засвоюваних вуглеводів, жирних, копчених продуктів та збільшити вживання овочів. Залучіть своїх близьких до такої дієти. Повноцінне та різноманітне харчування має приносити задоволення.

Важливим правилом є дотримання режиму харчування: варто дотримуватися рівномірного розподілу вуглеводів протягом дня, а також співвідносити харчування з особливостями дії прийнятих Вами таблеток та/або інсуліну.

Не голодуйте. Приймайте їжу 5-6 разів на день невеликими порціями, уникайте переїдання та великих проміжків у прийомах їжі.

Продукти розглядаються з погляду того, наскільки швидко вони після усмоктування в шлунково-кишковому тракті можуть приводити до підвищення рівня цукру в крові. Із цього погляду всі продукти можна розділити на здатні підвищувати рівень цукру стрімко, швидко, повільно або не підвищувати зовсім. При будь-якому типі діабету харчуватися потрібно так, щоб надходження цукру в кров було б плавним, а не різким.

Продукти харчування за своїм складом розділяються на такі компоненти: білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини й вітаміни.

ОСОБЛИВОСТІ ДІЄТИ ПРИ ДІАБЕТІ 2 ТИПУ

При діабеті 2-го типу принципове значення мають два моменти:

Ідеальна вага для чоловіків = Ріст в см мінус 100

Ідеальна вага для жінок = Ріст в см мінус 100 та мінус 10%.

Якщо у хворого надлишкова вага, йому необхідна низькокалорійна дієта (не більше 1000—1200 ккал на добу), і хворий повинен мати уявлення про продукти з погляду їхньої калорійності.

У випадку діабету 2 типу можна їсти стільки ж білків, як і здорові люди – 1 г/кг маси тіла на день; жири - в обмеженій кількості, краще - рослинного походження; вуглеводи підраховувати в ХО не треба, але варто споживати їх малими порціями. Виключіть з раціону продукти, що мають "легкі" вуглеводи, які швидко підвищують цукор крові: цукор, цукерки, кондитерські вироби з цукром, солодкі напої та соки з цукром, мед, виноград, ізюм, солодкі вина, лікери. Намагайтеся збільшити в своєму раціоні кількість овочів, що мають "складні" вуглеводи, які повільно всмоктуються.

Прийом алкоголю треба обмежити. В крайньому разі не більше 50 мл горілки (коньяку) або 200 мл сухого вина на день. Пам'ятайте, що алкоголь має високу калорійність – 7 ккал в 1 мл.

Необхідно пам'ятати про загрозу для судин, яку може спричинити надлишок циркулюючого в крові холестерину. Не варто їсти продукти з підвищеним вмістом холестерину. Тому треба обмежити тваринний жир, а замість нього ввести в раціон харчування рослинні олії. Сметану й сир краще споживати знежирені, вживати бринзу замість голландського і російського, пити молоко з вмістом жиру 0,5%; норма вершкової олії на день — 10—15 р. Рекомендується їсти м'ясо й рибу нежирними , відвареними або тушкованими (у них додається менше жирів при готуванні). Горіхи й насіння потрібно вживати в міру, пам'ятаючи про те, що вони багаті жирами. Яйця — не більше одного в день, а краще — одного у два-три дні (жовтки занадто багаті холестерином). При готуванні борошняних блюд (млинців, пирогів, домашньої локшини, пельменів і т.д.) потрібно використовувати житнє борошно або його суміш із пшеничним. Особливо багато холестерину міститься у тваринних жирах (олія, сметана й сир, жирне м'ясо, сало), деяких продуктах моря, споживання яких потрібно обмежити.У рослинних жирах холестерину немає , тому рекомендується використовувати для приготування їжі соняшникову, кукурудзяну олії.

Фактори, що впливають на швидкість всмоктування вуглеводів (пролонгатори всмоктування): 

  • Вид вуглеводів - прості цукри всмоктуються швидко, складні повільно;
  • Температура їжі - холод істотно сповільнює всмоктування;
  • Консистенція їжі - всмоктування відбувається повільніше з грубої, волокнистої й зернистої їжі, що містить велику кількість клітковини;
  • Вміст у продукті жирів - з жирних продуктів вуглеводи всмоктуються повільніше;

ВИСНОВОК: тверде, волокнисте й прохолодне для діабетика краще за рідке гаряче. Однак із трьох природних пролонгаторів всмоктування, розглянутих вище, ми можемо широко використовувати лише один — грубу консистенцію їжі, підвищений вміст у ній клітковини й баластних речовин. Ми не можемо харчуватися дуже холодними й дуже жирними блюдами. Надлишок жирного шкідливий, як через ожиріння, так і для наших судин, адже жир містить холестерин. Але все-таки вміло застосовуючи ці прийоми, що сповільнюють швидкість всмоктування вуглеводів з їжі, можна розширити свій раціон.

Більше рухайтесь! Особливо після вечері. В ідеальному випадку, їжу необхідно приймати за 3-4 години до сну. Після цього добре прогулятися або займатися спокійними видами спорту (йога, релаксуюча гімнастика). Повноційнний сон. Недосипання та ранній підйом заставляє організм компенсувати недостаток відпочинку з допомогою їжі. Тому й тягне на шоколад, піцу та інші калорійні продукти. Так що замість поглинання зайвих калорій, необхідно лише добре виспатись.

Лікарські рослини - гарне доповнення до лікування хворих цукровим діабетом 2 типу. На початку захворювання дотримання рекомендованої дієти, виконання фізичних навантажень і застосування лікарських трав може бути досить для контролю над захворюванням. Із цією метою звичайно рекомендуються стручки квасолі, листя й перетинки волоського горіха, листя чорниці, листя суниці та ін.

Мета Вашого лікування

Глікований гемоглобін (НbА1с) < 7 %

Глюкоза в плазмі крові натще 3,9-6,5 ммоль/л

Глюкоза в крові через 2 години після їди < 9 ммоль/л

Відсутність важких гіпоглікемій

Холестерин крові < 5 ммоль/л

Артеріальний тиск < 130/80 мм рт. ст.

Таким чином, опанувавши наведеними знаннями про необхідну для Вас дієту й зробивши їх нормою свого життя, Ви зможете істотно допомогти собі.

 

Будьте здорові!

Сектор з питань охорони здоров’я УСЗН ВМР

Дата: 17.08.2015 / Переглядів: 939 / Комментарії - 0 шт.

Iм'я -