Як не захворіти на кишкові хвороби?

Пам’ятка щодо профілактики гострих кишкових інфекцій

Щоб уберегтися від таких поширених та небезпечних захворювань, як гострі кишкові інфекції (ГКІ) слід враховувати санітарно-гігієнічні навички у сім’ї та змалку привчати дітей до особистої гігієни.

Гострі кишкові інфекції – це група гострих інфекційних хвороб, що характеризуються ураженням шлунково-кишкового тракту з порушенням водно-мінерального обміну, загальною інтоксикацією.           

Особливу увагу слід приділяти безпеці продуктів харчування, адже чимало з них ми вживаємо сирими. Перед вживанням сирих овочів, фруктів і ягід слід ретельно вимити їх проточною питною водою, а потім обдати окропом.

Розігрівати заздалегідь приготовлені страви варто при температурі не нижче 100 градусів С. це надійний спосіб уберегтися від мікроорганізмів, які могли розмножуватися в їжі у процесі її зберігання (правильне зберігання готових страв пригнічує розмноження хвороботворних мікроорганізмів, але не знищує їх повністю).

Гострі страви бажано вживати одразу після приготування. Страви кімнатної температури, які до того ж зберігаються без дотримання належних умов, є ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів.

Варто пам’ятати про чистоту на кухні. На поверхні для приготування їжі не має бути бруду, пилу, плям. Рушники для витирання рук та посуду слід щодня змінювати.

Зберігати продукти харчування слід якомога далі від хатніх тварин, оскільки вони також можуть бути джерелом збудників інфекцій.

Для надійнішого захисту зберігайте продукти в ємностях, які щільно закриваються.

Готуючи їжу, варто пам’ятати, що сирі продукти, зокрема птиця, м’ясо, риба, молоко тощо, часто заражені збудниками ГКІ. Запорукою їх знищення є ретельне кулінарне оброблення – температура продукту під час оброблення має становити 100 градусів С. заморожені м’ясо, риба, птиця мають повністю відтанути перед кулінарним обробленням. 

Отже, щоб уникнути ГКІ:

  • після прогулянки, перед приготуванням їжі, у процесі готування та перед споживанням їжі слід ретельно мити руки з милом;
  • слід регулярно підстригати нігті собі та дитині. Довгі нігті, а також прикраси на руках знижують ефективність миття рук. Це особливо важливо для профілактики ГКІ у дітей раннього віку, до організму яких збудними інфекцій найчастіше потрапляють саме контактно-побутовим шляхом;
  • для новонароджених та немовлят найнадійнішим способом профілактики ГКІ є грудне вигодовування. Якщо дитину годують штучними сумішами, їх слід готувати безпосередньо перед споживанням їжі та у жодному разі не зберігати до наступного годування;
  • для пиття та приготування їжі слід використовувати воду тільки гарантованої якості. Якщо у вас є сумніви щодо її характеристик, ліпше додатково прокип’ятити воду, аби попередити ризик зараження;
  • якщо на ваших руках є порізи чи дрібні рани, їх слід забинтувати чи заклеїти бактерицидним пластиром, перш ніж готувати їжу.

 

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Сектор з питань ОЗ УСЗН ВМР

Дата: 22.07.2015 / Переглядів: 1026 / Комментарії - 0 шт.

Iм'я -