Небезпечні харчові продукти

Небезпечні продукти харчування зв’язані зі смертністю приблизно 2 мільйонів людей щорічно, головним чином дітей. Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, які містяться в продуктах є причиною більше 200 захворювань, від діареї до раку. Якість та склад продуктів харчування прямим чином зв’язані з станом навколишнього середовища і перш за все з характеристиками ґрунту. Різноманітні забруднення потрапляють до ґрунту та накопичуються там в значних кількостях за рахунок викидів промислових підприємств, незадовільного видалення, обеззараження та заховання твердих та рідких господарсько-побутових відходів, нераціонального використання різноманітних мінеральних добрив та пестицидів, відходів тваринницьких комплексів. Накопичення забруднень негативно впливає як на характеристики самого ґрунту, так і на характеристику харчових продуктів, що безпосередньо впливає на здоров'я людини.

Ґрунт – це життєве середовище багаточисельних живих організмів: бактерій, вірусів, пліснявих грибів, личинок комах тощо. Більшість ґрунтових мікроорганізмів не приносять шкоди людям і тваринам. Але в ґрунті постійно чи тимчасово також знаходяться збудники різноманітних інфекційних захворювань.

До групи бактерій відносяться збудники таких небезпечних інфекційних захворювань як сибірська язва, газова гангрена, стовбняк, ботулізм та інших. Збудники цих захворювань зберігають життєздатність на протязі багатьох десятиліть. Зараження ними людини може наступити під час вживання м'яса хворих тварин та нагляду за ними, або безпосередньо під час обробки ґрунту, збирання врожаю, проведення будівельних робіт через пошкоджену шкіру чи під час вживання забруднених овочів, фруктів тощо.Серед мікроорганізмів які тимчасово знаходяться у ґрунті значну групу складають збудники кишкових захворювань: тифу, дизентерії, холери, чуми, коклюшу, бруцельозу та інших. Вони потрапляють в ґрунт тільки за певних умов (з виділеннями хворих, з нечистотами тощо) і зберігають життєздатність на протязі від декількох днів до місяців. Зараження людини кишковими інфекціями можливе під час вживання забруднених овочів. Особливо небезпечні для людини збудники туберкульозу, дифтерії та прокази, які довгий час можуть перебувати в ґрунті в активному стані.

При зберіганні сировини, технологічній її обробці утворюються багато шкідливих сполук. Під час виробництва харчових продуктів використовують різні консерванти, барвники, підсолоджувачі, що не завжди корисні для людини. А при приєднанні до них забруднювачів харчових продуктів – загроза для здоров’я людини збільшується.

Шляхи міграції чужорідних сполук до продуктів харчування можуть бути різними.

Для запобігання чи зменшення шкідливого впливу забруднених продуктів харчування на життєдіяльність людини доцільно виконувати наступні правила:

- не вирощувати та не вживати харчові продукти вирощені безпосередньо біля автомобільних шляхів з інтенсивним рухом та залізних доріг особливо тонкошкірих овочів та фруктів;

- утримуватись від придбання харчових продуктів на неорганізованих стихійних ринках та у випадкових осіб;

- не вживати харчових продуктів сумнівної якості;

- під час вирощування овочів та фруктів для особистого вживання не слід допускати надмірного накопичення в ґрунті окремих хімічних елементів, необхідно забезпечувати збалансоване живлення ними рослин і, по можливості, віддавати перевагу добривам органічного походження;

- купуючи на базарі овочі чи фрукти, не забувайте, що вишуканий зовнішній вигляд та великі розміри не гарантують їх якість, а досить часто є результатом надмірного застосування азотних добрив та різноманітних хімічних засобів захисту рослин;

- перед вживанням необхідно ретельно вимити овочі та фрукти в проточній воді, облити їх окропом та витерти, а ще краще зняти з них шкірку,тому, що деякі з хімічних засобів захисту рослин нерозчинні у воді, а значна частина шкідливих речовин накопичується, як правило, в верхньому шарі та шкірці;

- найбільш корисні овочі і фрукти не ті, що постійно лежать на базарних полицях і вражають своїми вишуканими формами та розмірами, а ті, що з саду чи городу потрапляють на стіл, через те, що під час тривалого зберігання та транспортування перших відбувається розклад їх біологічно активних речовин: амінокислот, вітамінів тощо;

- найбільш корисні страви ті, для приготування яких використовуються свіжі натуральні продукті, а вживання різноманітних концентратів доцільне лише тоді, коли на першому місці стоїть економія часу, а не здоров'я людини;

- значний термін зберігання багатьох імпортних продуктів харчування є можливим тільки за рахунок використання високоефективних сильнодіючих консервантів, які по своїй суті, згубно діючи на мікроорганізми та осередки виникнення любого стороннього життя в таких продуктах, не можуть позитивно впливати на організм людини під час їх вживання, тому слід віддати перевагу свіжим продуктам чи напоям без консерванту перед аналогічним продуктами з консервантами, що зберігаються декілька місяців чи навіть років, незважаючи на привабливий зовнішній вигляд та широку рекламу останніх;

- під час придбання імпортних продуктів харчування звертайте особливу увагу на склад компонентів продуктів та наявність великої букви Е з тризначним числом в цьому складі –спеціального надпису який несе інформацію про вміст консервантів та різноманітні харчові домішки, що використані під час приготування продуктів, тому, що деякі із них підвищують ризик виникнення та ускладнюють протікання ряду захворювань (наприклад Е212 – підвищує ризик виникнення захворювання кишково-шлункового тракту), інформацію про дію консервантів та харчових домішок можна завжди отримати в місцевій громаді захисту прав споживачів;

- не купуйте продуктів харчування на етикетках яких чітко і однозначно не вказані виробники продукції та країна, звідки надійшов товар, віддайте перевагу продуктам з штриховим кодом EAN, хоч досить часто і його можуть підробити;

- не купуйте і не вживайте продуктів харчування для яких перевищено встановлений термін зберігання, а також консервовані продукти домашнього приготування, особливо м’ясні та рибні консерви, гриби та інші білкові продукти.

Контроль якості продуктів харчування здійснюють спеціалізовані лабораторії СЕС Міністерства охорони здоров’я України. В побутових умовах можлива тільки приблизна оцінка їх якості за деякими зовнішніми показниками чи за допомогою широкодоступних індикаторів для якісної оцінки продуктів харчування. Так, наприклад, перенасичені нітратами овочі відрізняються жорсткою, крупно пористою структурою м’якуша, який місцями часто має характерний жовтуватий відтінок. Крім того такі овочі та фрукти швидко псуються і мають малий термін зберігання. Серед індикаторів найбільш поширені такі, що змінюють свій колір під дією певного виду речовин, наприклад нітратів чи нітритів. Враховуючи те, що внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС значна частина території України сильно забруднена радіоактивними речовинами, слід проявляти обережність в разі придбання овочів з метою їх заготівлі та споживання взимку, наприклад картоплі. Необхідно знати, що самостійно, за допомогою портативних побутових дозиметрів, не завжди вдається виявити рівень радіоактивного забруднення продуктів харчування. В цьому випадку можливе тільки виявлення наявності більш високої активності джерела випромінювання при наявності значної кількості продуктів харчування.

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

                                                                     Сектор з питань охорони здоров’я УСЗН ВМР

Дата: 06.04.2015 / Переглядів: 2325 / Комментарії - 0 шт.

Iм'я -